Το Cyber-bullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός) ως σύγχρονο φαινόμενο, έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πολλά είναι σήμερα τα άτομα που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακών-ηλεκτρονικών εκφοβιστών. Πολλοί βλέπουν να δημοσιεύονται φωτογραφίες τους χωρίς την άδειά τους, να παρενοχλούνται σεξουαλικά ή/και να βλέπουν ανυπόγραφα αναρτημένα σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο σε βάρος τους. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και πολύ λιγότερο σε μαθητές δημοτικού.
Cyber-bullying: Πώς αντιμετωπίζεται;
Ένα άτομο που θα δεχθεί εκφοβιστική συμπεριφορά με τη μορφή ανάρμοστων σχολίων, συκοφαντιών και απειλών είναι σημαντικό να διατηρήσει την ψυχραιμία και τον αυτοέλεγχό του και να μην απαντήσει. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει το περιστατικό σε ένα ενήλικα και να το καταγγείλει σε αρμόδιο φορέα (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) ή κάποιο σύλλογο σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι γύρω από το διαδίκτυο και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει για τους νέους, έτσι ώστε να μπορούν αρχικά να τους συμβουλεύσουν για το τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν.
Στο σπίτι είναι καλό ο υπολογιστής να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, όπως είναι το καθιστικό, προκειμένου να έχουν οι γονείς τον έλεγχο της χρήσης του από τα παιδιά. Εξηγούμε στα παιδιά τους λόγους για τους οποίους δεν είναι σωστό να αναζητούμε φίλους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης εξηγούμε στα παιδιά μας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτουμε προσωπικούς κωδικούς λογαριασμών και ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα κλπ.
Στοιχεία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Δραματική αύξηση των καταγγελιών στη Safeline παρατηρήθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009, καθώς οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 136.44% και ανήλθαν σε 4204. Από αυτές το 25% αφορούσε σε ρατσισμό ή ξενοφοβία, το 21% σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας, το 14% σε οικονομικές απάτες μέσω διαδικτυακών αγορών, το 10% σε εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση, το 6% σε παιδική πορνογραφία και μικρότερο ποσοστό σε εγκλήματα όπως αποπλάνηση ανηλίκων, ηλεκτρονικό εκφοβισμό, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και απειλή.
Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε στις αναφορές για τα Συστήματα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς έφτασε το 44% και αφορούσε κυρίως την υποκλοπή ταυτότητας, ηλεκτρονικό εκφοβισμό, αποπλάνηση ανηλίκων, ρατσισμό και υποκλοπή κωδικών πρόσβασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας “ΥποΣΤΗΡΙΖΩ” του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, από τον Ιανουάριο 2011 έως και Ιούνιο 2012 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2440 αιτήματα. Τα 82% προήλθαν μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία στον αριθμό χωρίς χρέωση 800 11 80015, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 18% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω e-mail στη διεύθυνση: help@saferinternet.gr
Πηγή: Π. Χαραλαμπόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος