Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιας μορφής μαθησιακή δυσκολία, όπως δυσλεξία, οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες για εξάσκηση μέσω παιχνιδιών. Έτσι λοιπόν, οι μαθησιακές δραστηριότητες μπορούν να μετατραπούν σε ευχάριστα καλοκαιρινά παιχνίδια. Ας παίξουμε λοιπόν…..

  • Με τα ξυλάκια των παγωτών: Μπορούμε να γράψουμε σε κάθε ξυλάκι μερικά γράμματα που μοιάζουν οπτικά. Στη συνέχεια, το παιδί θα πρέπει να εντοπίσει ποια ξυλάκια έχουν ακριβώς τα ίδια γράμματα. Επίσης, μπορούμε να γράψουμε σε ένα ξυλάκι μία λέξη. Το παιδί θα την παρατηρήσει για ένα λεπτό, θα τρέξει γρήγορα σε ένα σημείο του σπιτιού που έχουμε συμφωνήσει και , όταν επιστρέψει, θα πρέπει να γράψει τη λέξη που είδε στο ξυλάκι.
  • Με την άμμο: Εξοπλιστείτε με καλούπια από αγγλικά γράμματα, γεμίστε τα με άμμο, αναποδογυρίστε και παρατηρήστε τα ως προς το σχήμα και τη φορά τους. Επιμείνετε κυρίως σε γράμματα που μοιάζουν οπτικά ( p – q , b – d ).
  • Γράψτε με το δάχτυλό σας λέξεις που αρχίζουν από συγκεκριμένους ήχους ( φωνήματα ). Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα φωνήματα που αναγνωρίζει πολύ καλά το παιδί, για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του.
  • Επίσης, ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να “παίξει τα γράμματα”. Προσπαθήστε με τα σώματά σας να φτιάξετε συγκεκριμένα γράμματα – κατά προτίμηση αυτά που δυσκολεύουν το παιδί, ώστε να βιώσει και κιναισθητικά το σχήμα τους ).
  • Φτιάξτε με όστρακα ή μικρά βότσαλα αγγλικά γράμματα ή λέξεις πάνω στην άμμο ή συγκεντρώστε τα για να φτιάξετε στο σπίτι ή το ξενοδοχείο ένα καλοκαιρινό κάδρο με αγγλικά γράμματα ή μια μικρή φράση.
  • Σχεδιάστε πάνω σε όστρακα ή βότσαλα αγγλικά γράμματα και παίξτε μία… καλοκαιρινή κρεμάλα στην αμμουδιά.

Το καλοκαίρι μας προσφέρει τη δυνατότητα να δείξουμε στα παιδιά μας ότι η μάθηση μπορεί να κατακτηθεί με ευχαρίστηση!

Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου, Ψυχολόγος