Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που φέρνει την επανάσταση στην εκπαίδευση, καταργώντας όλα τα σχολικά μαθήματα. Τέρμα λοιπόν η Φυσική, η Γλώσσα, η Ιστορία, τα Μαθηματικά κτλ.

Η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θα είναι ολική και θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σχολεία έως το 2020. Το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που στα αγγλικά ονομάζεται Phenomenon Based Learning ακολουθεί μία ολιστική προσέγγιση εκμάθησης μέσα από τη ζωή.

Οι μαθητές μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά φαινόμενα ως ολοκληρωμένες οντότητες στο φυσικό τους περιβάλλον και διδάσκονται όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και δεξιότητες που σχετίζονται με αυτές. Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μάθει οικονομικά, γλώσσες, γεωγραφία και ιστορία των χωρών, φυσικά στο βαθμό που χρειάζεται κι ανάλογα με το γνωστικό του επίπεδο.

Ήδη το 70% των εκπαιδευτικών έχουν αρχίσει την επιμόρφωση στις νέες τεχνικές διδασκαλίας, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, την έρευνα και τη συνεργασία όχι μόνο μεταξύ μαθητών, αλλά και καθηγητών όλων των ειδικοτήτων.

Η διδασκαλία στην τάξη με την παραδοσιακή της μορφή, όπου οι μαθητές κάθονται στο θρανίο τους και προσπαθούν να απορροφήσουν όσα ο καθηγητής τους λέει, θα καταργηθεί εντελώς. Η τάξη θα μετατραπεί σε ένα σημείο ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών, ενώ σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποτελεί και η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή αυτού του συστήματος και τα αποτελέσματά του. Ποιος ξέρει, μπορεί μελλοντικά να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα.